Bijuterii care spun „Te iubesc” de Dragobete

De o vreme, se tot aude si sarbatoreste, din ce in ce mai des, la noi, Sfantul Valentin – sarbatoarea dragostei made in USA. Da, e o chestiune de marketing, pe care firmele mari, internationale, au facut eforturi sa o exporte si in Romania. Si cum Romania este o tara iubitoare de lucruri importate, au si reusit. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc.

Ci despre faptul ca exista si o parte buna in toata aceasta poveste, anume aceea ca, o data cu acest obicei de a sarbatori Sfantul Valentin, s-a redescoperit, dezgropat si readus in atentia noastra o traditie si o sarbatoare romaneasca nu foarte veche (in jur de 200 de ani), dar foarte frumoasa: Dragobetele.

Dragobetele se sarbatoreste, de obicei, pe data de 24 Februarie. Spun de obicei pentru ca, in functie de zona, datele variaza si pot fi si: 28 februarie, 1, 3 sau 25 martie:

„zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (…), patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă” (Obiceiuri populare de peste an – Dictionar (1997) ).

Cum se sarbatorea Dragobetele, la sat, in trecut?

Dragobetele era ziua in care fetele si baietii se adunau si mergeau sa caute flori de primavara prin paduri si lunci. Fiecare baiat isi alegea fata care-i era draga, iar la intoarcerea in sat, se sarutau in vazul lumii, acest gest fiind interpretat ca fiind o declaratie de dragoste si, in acelasi timp, logodna pe o perioada de un an sau mai mult.

Pentru cei care vor sa pastreze traditia si sa isi declare dragostea de Dragobete si nu de Sfantul Valentin, iata cateva bijuterii care parca spun, fara cuvinte, „Te iubesc”:

Inel din inox placat cu aur 18K cu zirconiu alb

Inel din inox placat cu aur 18K cu zirconiu alb

Pandantiv trei inimi din argint cu imitatii de rubine

Pandantiv trei inimi din argint cu imitatii de rubine

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>