Broșa din argint, semnificații din trecut și din prezent

brosa-argint-perla-de-cultura-2175-m-pmFolosită încă din Epoca Bronzului, broșa reprezintă una dintre piesele de bijuterie cele mai vechi și cele mai răspândite din lume. Deși, de-a lungul timpului, a suferit mari modificări ale formei dar și ale materialelor din care a fost și este fabricată, broșa în sine, ca piesă de bijuterie, a rezistat trecerii timpului și a curentelor din modă. În zilele noastre, cea mai accesibilă și căutată broșă este broșa din argint.

În aceste timpuri, una dintre formele cele mai des întâlnite ale broșei din argint este forma ce reprezintă animale, în special pisici și câini, pești sau păsări, bufnițe și porumbei. Această tendință de a folosi forma unor animale pentru a crea o bijuterie atât de necesară și utilă precum broșa, se explică prin înțelegerea semnificațiilor ce le-au avut aceste animale pentru civilizațiile antice dar și ceea ce înseamnă ele pentru lumea modernă.

În primul rând, broșa nu este doar un alt accesoriu, ea este o bijuterie utilă, care nu doar înveselește o ținută sobră sau dă culoare uneia șterse, ci, poate prinde o eșarfă năzdrăvană de sacou, astfel să nu mai alunece, poate să închidă, la fel ca și un ac de siguranță, o cămașă rămasă fără un nasture. În caz de asemenea accidente minore, această bijuterie este salvatoare, dând în același timp un plus de culoare ținutei.

Dar, prin forma ei, de pisică suplă, bufniță sau câine, această bijuterie utilă are și o semnificație aparte, ce poate fi surprinsă dacă se aruncă o scurtă privire către trecut. Astfel, la egiptenii antici, pisica era un animal adorat, ce semnifica înțelepciune, câinele, indiferent de vremurile istorice, înseamnă același lucru – loialitate, bufnița reprezintă și ea tot înțelepciune. Deci, pe lângă utilitate, broșa este și ea o bijuterie cu încărcătură simbolistică.

Dacă o broșă din argint cu formă de animal este oferită cadou unei doamne, la cumpărarea ei trebuie luată în considerare personalitatea celei care va primi cadoul dar și semnificația broșei.

Broșa, cunoscută de asemenea și sub denumirea avută în vremurile antice, de fibula, este o piesă de bijuterie decorativă, care se prinde cu un ac de haine. În general este confecționată din metal, de multe ori argint sau aur, dar uneori și din bronz sau alte materiale. De multe ori broșele sunt decorate cu smalț sau cu pietre prețioase. Primele broșe au fost folosite în Epoca Bronzului. În ceea ce privește moda broșelor, aceasta s-a schimbat repede și radical.

Începând cu secolul XVIII până în Epoca Victoriană, era la modă să încorporezi în broșă păr și portrete. Această practică a început ca o expresie a jelirii, extinzându-se la îndrăgostiți, ca formă de expresie a iubirii față de cei dragi ce plecau. Cele mai la modă broșe erau cele care se deschideau, și, într-o parte arătau un portret, iar în cealaltă, o șuviță de păr. Scopul lor, în acele vremuri era de a spune o poveste a cuiva drag, dar după sute de ani, broșele au suferit transformări considerabile, atât în ceea ce privește forma lor cât și semnificația lor. Un lucru e sigur: broșa nu mai este o bijuterie purtată doar de bunica.

În zilele noastre, în alegerea broșei se ține cont de mai multe lucruri, printre care de tipul de personalitate. O broșă poate prezenta lumii întregi tipul de personalitate al purtătoarei sale. Forma broșei, culoarea ei, pietrele folosite în broșă, toate spun o poveste a personalității persoanei care o poartă.

De asemenea, în prezent, broșa înseamnă mai mult decât o bijuterie decorativă, este și utilă, din diverse motive.

O broșă poate fi spărgătoare de gheață, întrucât poate fi pretextul pentru a începe o discuție cu cineva. O simplă complimentare a broșei unei persoane poate deschide noi oportunități de prietenie.
Broșele pot fi purtate cu alte tipuri de bijuterii, un amestec vesel de metale și materiale diferite, culori și forme variate. În acest caz, broșele sunt ca și semnul exclamării, pot fi folosite exclusiv pentru a atrage privirea. Pot fi prinse pe orice haină, și în orice loc unde se dorește adăugarea unui punct de veselie și personalitate.
Broșele pot fi folosite și ca accesorii pentru păr.

Astfel că broșele sunt bijuteria ideală pentru a aduce un plus de culoare ținutei și încredere, unei femei.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>